Meesterschap in de Yoga


Blog: Monique van der Heijden

Wat is dat toch Meesterschap verkrijgen binnen de yoga? Is het net zoiets als ‘Vakmanschap is Meesterschap?’ En wat wordt er dan mee bedoeld? 

 

Er zit een belangrijke kern van waarheid in bovenstaande quote waar we niet altijd bij stil staan. Vakmanschap betekent dat je goed bent in wat je doet, doordat je het vak beheerst en alle elementen die daarbij komen kijken. Dat bereik je door veel oefening, de kracht van herhaling en vervolgens ga je het verfijnen tot in de details. Dan is het niet meer enkel een (aangeboren) talent of kwaliteit, maar heb je het ontwikkeld tot je een ware kunst. Je kunt op vele gebieden in het leven Meesterschap verkrijgen door veel te oefenen, maar het allerbelangrijkste is dat je dit doet vanuit een innerlijke drijfveer die je niet kunt verklaren. Meesterschap bereik je niet als je je ergens in bekwaamd waar je geen passie voor voelt. 

 

Interessant is dat er een verschil te onderscheiden valt tussen ‘lerend ontdekken’ en ‘ontdekkend leren’, juist om Meesterschap te bereiken. De moeite waard om even over na te denken.

 

Meesterschap in de yoga bereik je als je de materie en energie beheerst, dat staat zo goed als gelijk aan de natuurwetten onder controle hebben. Dat is nogal iets. Uiteindelijk gaat het over discipelschap en dienstbaarheid. Daarvoor heb je niet alleen oefening nodig maar ook inzicht. En in de eerste instantie de bereidheid en wilskracht om jezelf als een discipel op te stellen. Het ego temmen is namelijk geen makkelijke klus. Dat vraagt een enorme dicipline, om je uiteindelijk over te geven aan universele wetten, aan de bron, Al dat Is, God.

 

Meester- en Discipelschap zijn twee kanten van dezelfde medaille. En in het woord discipel zit de betekenis van discipline verstopt. Als je hier wat dieper induikt dan kun je in deze mystieke leer over Meesterschap binnen de yoga een enorme schat ontdekken. Een gepolijste diamant over universele waarheid.

 

Liep Jesus niet over water en liet hij een zee in tweeen splitsen? Jesus was een mens van vlees en bloed, dus wat hij kan, kunnen wij ook. Waarom beheersen we die natuurwetten dan niet meer? Dat is een grote vraag? 

 

Het antwoord is dat wij mensheid, onszelf al een tijdje voor de gek houden en al decennia laten overheersen door ons ego (hebzucht en begeerte), waardoor ware kennis en Meesterschap over materie in de vergetelheid zijn geraakt. We leven als een soort gevallen engelen. De mens was ooit als de Goden volgens de oude geschriften (Egyote en India), met alle eigenschappen om materie en energie te beheersen. We zijn vergeten wie en wat we werkelijk zijn en ontkennen onze grootsheid doordat we gevangen zijn in ego.

 

Yoga in deze tijd helpt ons weer her-inneren wie we werkelijk zijn en opnieuw Meester te worden over het fysieke lichaam, onze emoties en gedachten.  Yoga helpt je jouw lichaamsbewustzijn te vergroten. Onze zinnen beheersen we door Meeserschap te krijgen over onze emoties. Dat betekent dat je alle primaire behoeften en begeerten weet te kanaliseren. Dat je niet meer toegeeft aan driften, verlangens, verslavingen en hebzucht. Dan ben je daar Meester over. Ook onze onbeheerste gedachten die de hele dag maar doorgaan, kunnen we leren beheersen. De Dalai Lama noemt het Monkeymind, in Nederland wordt het reptielenbrein genoemd en in de yoga zeggen we Citta Vrrti Nirohdah (het beheersen van de veranderingen/fluctuaties van ons denken). Het denken dat we wel degelijk nodig hebben om te overleven als mens in deze wereld. Het denken dat ons echter ook voortdurend in allerlei bochten meeneemt door het leven.

 

 

Er zijn er slechts enkele Meesters op deze aarde en ook voorbij de aarde. We zijn allemaal discipelen in het leven. Yoga beoefenaar, Yogi’s, Guru, Yogadocenten…het is maar een naam, een titel die uiteindelijk niks zegt. Een Meester herken je direct aan de energie. Die heeft geen woorden nodig.

 

Het bewustzijn van Meesters is zo groot dat wij ‘normale’ mensen dat bijna niet kunnen bevatten. De woorden van de Meesters kunnen nagenoeg niet landen in een (nog) door ego aangestuurde persoonlijheid. Het zal altijd worden geïnterpreteerd en beoordeeld met het lagere bewustzijn dat nog overheerst. Dat is waarom mensen iets snel als zweverig bestempelen. Het onbekende maakt ongeloofwaardig. Dat wordt gevoed door onwetendheid, door de sluiers die nog over het bewustzijn heen liggen. 

 

GEREALISEERDE MEESTERS 

Jesus

Krishna

Osho 

Mohamed

Mahatma Ghandi

Amma (Mata Amritananda Mayi)

Dalai Lama

Pema Chodrun

Thich Nhat Hahn

Meester Eckhart

Pramahansa Yogananda

 

Interessante boeken hierover zijn:

– Meesters van het Verre Oosten (Baird T Spalding)

– Biografie van een Yogi (Pramahansa Yogananda)

 

Bron: Nieuwetijdskinderen