Abhyasa

Abhyasa is een Sanskrietwoord dat in alle eenvoud ‘oefenen’ betekent. Het verwijst naar de beoefening of discipline van het bereiken van een rustige gemoedstoestand en het verkrijgen en behouden van een staat van harmonie in jezelf.

Abhyasa impliceert ‘actie zonder onderbreking’ en dit vereist aandacht, geduld, toewijding en inspanning om te bereiken. De handeling om helemaal aanwezig zijn in het NU is moeilijker dan je denkt en tegelijkertijd verrassend eenvoudig.

Om volledig in het moment gefocust te zijn en te blijven, vindt onze psyche bijzonder saai en deze zal ons al snel ergens anders mee naartoe willen nemen. De beweging maken naar ‘daar’ ofwel ergens anders en weg van hier ZIJN.

De vraag aan jou is: “ga je daarin mee of niet?”

Ons denkapparaat – de psyche of brein – wordt verteerd door wat IS en wil steeds ‘iets of ergens’ anders zijn dan HIER om in de illusie van het bestaan voeten aan de grond te krijgen.

Onze psyche is nu eenmaal ontworpen om een ‘plattegrond’ van ons leven te maken zodat we dingen kunnen (be)grijpen en vastpakken.

Maar wat weten we dan? Niets! Het is letterlijk ‘platte-grond’.

Abhyasa beoefenen vraagt je om precies HIER te blijven met je aandacht. Een vaardigheid die beoefening en toewijding vereist. Oefenen om onze ‘monkeymind’ die vaak alle kanten opvliegt meer te richten naar eenpuntigheid, zodat de fluctuatie (veranderingen) van het denken meer tot rust komt en gaat ontspannen (Citta Vrtti Nirohdah).

Dan kunnen we zelf de waarnemer worden van ons denken, emoties, lichaam, ruimte, stilte..alles wat in ons bewustzijn plaatsvindt. En bij langere beoefening gewaarZIJN van dat wat IS zoals het is.

Abhyasa houdt in, dat je elk aspect van je wezen naar het positieve cultiveert. Je levensstijl, acties, spraak en zelfs gedachten worden getraind in omkering van het denken en deze training kan worden ondersteund door spirituele oefeningen zoals yoga en meditatie.

Het leven draait om verkrijgen van balans en door het afwisselen van activiteit en rust vormt dit de basis van levenskunst binnen al onze routines. Het is ook van toepassing op yoga en vormt één van de basisideeën achter de beoefening. Binnen yoga staat deze activiteit bekend als abhyasa ofwel ‘constante lichaamsbeweging’.

ABHYASA is deel van een tweeling VAIRAGYA het andere deel. Vertaalt als ‘onthechting’. Beide elementen zijn essentieel om het evenwicht te bewaren. Elke yogabeoefening – hoe kort ook – zou deze twee elementen in gelijke mate moeten bevatten. Er is een balans tussen het realiseren van zelfinzicht enerzijds en het opgeven van aardse materiele dingen, hebzucht en gehechtheid.

Bedoeld om een hogere staat te bereiken. Daarom beoefenen we in yoga de Yamas & Niyamas – morele levensprincipes – om meer harmonie te laten ontstaan in inze menselijke ervaring.

Er wordt gezegd dat er drie essentiële dingen zijn voor het beoefenen van abhyasa:

  1. Zonder onderbreking
  2. Langere tijd
  3. Toegewijd blijven

Namasté 🙏🏼 Monique