Gevangen in vrijheid

Blog: Monique van der Heijden | GAIA House of Yoga – 1 oktober 2018

Wat is dat eigenlijk vrijheid? En in hoeverre zijn wij mensen werkelijk vrij? Natuurlijk hebben we een eigen wil gekregen, vrijheid van denken, meningsuiting en kunnen wij als enige ‘diersoort’ onze gedachten kanaliseren en ons denken ordenen. Als beredenerende denkvermogende wezens houden we onszelf tegelijkertijd gevangen in bepaalde gedachtenpatronen, conditioneringen, saboterende gedachten en aannames. Juist die gedachtenvrijheid zorgt ervoor dat we in het pijn en lijden gevangen blijven ipv in daadwerkelijke vrijheid.

Moksha is een woord in het Sanskriet (oud Indiase moedertaal) dat staat voor emotionele vrijheid binnen de yogafilosofie. Onszelf bevrijden van datgene dat ons tegenhoudt om vrij te Zijn (klesha’s). We laten ons namelijk de hele dag meevoeren door onze gedachten ergens over en denken dat het waar is. Door externe prikkels uit onze omgeving, gebeurtenissen, het nieuws, leed in de wereld en wat allemaal nog meer! We denken dat anderen jou dingen aandoen waardoor je je niet vrij voelt. Dat het kiezen voor vrijheid buiten jezelf ligt. Maar is dat wel werkelijk waar? Laat je je meeslepen door een ander of vraag je jezelf steeds opnieuw af, maar is het waar? hoe weet ik dat het waar is?

Is het niet zo dat je ieder moment zelf creëert door de keuzes die je maakt. Door de manier waarop je denkt, iets zegt en doet? Zijn we niet gewoon gaan geloven in dingen die niet waar zijn! En staan we daarmee niet zelf onze eigen vrijheid in de weg?

Luister je wel werkelijk naar jezelf?

We identificeren onsZelf voortdurend met alles wat er gebeurt op fysiek, emotioneel en mentaal gebied. Gehechtheid en identificatie maakt onvrij!

Vrijheid komt pas tot je als je innerlijk stil wordt, of beter gezegd, stil mag worden van jezelf, je innerlijke ruimte betreedt en gaat luisteren naar jouw innerlijke stem, gedachten gaat observeren, een stap terugdoet in het geratel van alledag, gesprekken, geluiden, stemmen, oordelen, meningen van anderen wat meer naar de achtergrond laat zakken, de tv wat vaker uitzet, de natuur in gaat, in het hier en nu aanwezig bent, mediteert, aandacht naar binnen richt, contempleert op de diepere waarheid van jouw bestaan.

Heel misschien lukt het jou dan ook om iets van emotionele vrijheid (Moksha) in jezelf te gaan ervaren en een glimp op te vangen van het diepste innerlijke verlangen van de gehele mensheid. Het verlangen naar bevrijding van jezelf.

Sat nam