Ghandi wel of kan die niet

Blog: Monique van der Heijden | GAIA House of Yoga – 10 april 2018

Geïnspireerd door dit fantastische filmpje over Ghandi in een willekeurige yogales, schrijf ik deze blog. https://youtu.be/hBMc9s8oDWE

Bedoeld om alle yoga beoefenaars, yogadocenten en mensen die zich wellicht onterecht een yogi noemen en nog steeds yoga beoefenaar zijn, uit te nodigen een kritisch licht te werpen op de persoonlijkheid en op waarheidslievendheid (satya).

Satya is het tweede morele levensprincipe van de Yamas, ook wel weigering genoemd. En het beoefenen van de Yamas zijn het allereerste begin van yoga. Een onmisbaar onderdeel van het 8-voudig Pad van Patanjali binnen yogabeoefening op weg naar zelfrealisatie. Om voorbij de illusie te komen van wie je denkt te zijn en wat je denkt te weten omdat je het zo geleerd hebt.

Maar is dat wel waar? Is dat wat jij denkt, zegt en doet werkelijk waar? En hoe weet je dat het waar is? Omdat iemand je dat verteld heeft?

Quote: Op het moment dat je iets denkt te weten, weet je niks!

Als je dat kunt erkennen en niet meer vanuit de persoonlijkheid/ego verbinding maakt met kennis, maar vanuit eigen ervaring en hard werken, ben je onderweg naar weten. Dat vraagt iets van ons. Namelijk de bereidheid om jezelf, net als de lotus, door de modder heen te werken om inzicht te krijgen in dieperliggende processen. Pijnstukken in het licht zetten, tekortkomingen in het licht zetten, angst, lijden onder ogen komen, jezelf vergeven, dankbaarheid ontwikkelen, soberheid, inzichten en het vuur aanwakkeren tot ware kennis. Dat is de weg naar het licht. En in dat licht kun je jouw ware Zelf ont-moeten. Svarupa!

Dat betekent in je ware aard gevestigd zijn (Patanjali). Yoga is geen kunstje. Yoga is geen sport, geen serie statische oefeningen en dan weer naar huis.

Het is Hard werken (hart werken) en het vraagt moed om alles wat met begeerte, succes of erkenning te maken heeft te verbranden in jezelf. Dat is de kracht en de functie van Shiva, de vernietiger. Om daarna die danser te mogen zijn in het licht van puur bewustzijn en eenheid met het Zelf.

We zijn allemaal onderweg, ieder mens, iedere yogadocent, zelfs bij een yogi stopt deze beoefening niet, aangezien we nu eenmaal een lichaam, emoties en brein hebben dat voortdurend een beroep op ons doet vanuit afgescheidenheid.

Sat nam
Monique