Mind your mind

Blog: Monique van der Heijden | GAIA House of Yoga – 16 mei 2018

Wie regelmatig op een vliegveld komt en zich via de lopende band naar de gate voor vertrek beweegt of juist niet beweegt, kent de welbekende riedel ‘Mind your step’. Laten we het voor het gemak eens een mantra noemen. De kracht van herhaling doet iets met ons. Mind your Step, Mind your Step, Mind your Step…maar wat gebeurt er nu eigenlijk in ons brein op zo’n moment?

Het brengt onze aandacht direct naar dátgene waar de tekst voor waarschuwt. Onze hersenen herkennen het signaal, waardoor ons lichaam in een staat van paraatheid wordt gebracht. Met als attentiepunt: niet struikelen!

Onze mind, ons brein, ons denken is geprogrammeerd door onszelf. Door eerdere ervaringen, aannamen, leringen, onderuit gaan, fijne en vervelende ervaringen, zijn er conditioneringen ontstaan op onze harde schijf. Geprogrammeerd. We weten wat te doen met onze emoties en ons fysieke lichaam. Als een automatische piloot. Alleen de woorden ‘Mind your Step’ zijn al genoeg om ons op te laten passen voor de volgende stap. Dit als metafoor nemende, wil ik je attent maken op het feit dat onze mind bij alles zo werkt en je deze dus kunt (voor)programmeren.

Wanneer je zelf vastzit in allerlei conditioneringen en saboterende gedachten over jezelf, de ander, de wereld, je werk, relaties etc. weet dan dat je dit zelf zo geprogrammeerd hebt met je manier van denken, waardoor negatieve emoties een direct gevolg zijn. Zo ook het vastzetten van je lichaam, buikpijn, hoofdpijn, stress, opgetrokken schouders, stijve kaak, overslaande stem etc.

Wij mensen zijn een holistisch systeem dat voortdurend reflecteert op alles wat zich voordoet aan prikkels om ons heen. Tenminste als je je daar bewust van bent. Anders neemt het een loopje met je en ben je slaaf van je eigen gedachten.

Het is dus bijzonder interessant om jouw gedachten eens een tijdje onder de loep te nemen en te observeren. Dan ervaar je hoe het verschil aanvoelt in je lichaam wanneer je negatieve gedachten hebt of juist positieve. Het ene werkt direct destructief op lichaam en emoties, terwijl positieve gedachten het lichaam in vreugde en liefde brengt. Angst is een raar dingetje, maar besef dat angst voortkomt uit angstgedachten. Negatief vreet energie, positief geeft energie.

Energie volgt gedachten!

Vanuit de yogafilosofie leren we de veranderingen en fluctuaties van ons denken te herkennen en worden we steeds meer de menner en kenner van onze eigen gedachten.

Mind your Mind…

Wanneer je dat steeds vaker doet, kun je zomaar ineens bewust worden van het feit dat jij alles zelf gecreëerd hebt in je leven. Actie -reactie. De wet van oorzaak en gevolg is een natuurwet. En als je er dan achter komt dat jij je gedachten helemaal niet bent, maar dat je die hebt. En ook dat je je lichaam en emoties niet bent, maar dat je die hebt. Wat een openbaring!!! Vanaf dat moment kun je gaan ont-dekken wie of wat je dan wel bent die dit allemaal observeert. Dan ga je in ware verbinding met je Zelf. Dat leer je bij GAIA. Binnen de yoga en meditatielessen, waarbij de filosofie geïntegreerd wordt in de fysieke houdingen. Binnen de jaaropleiding klassieke Raja Yoga bij GAIA maak je heel uitgebreid kennis met jeZelf.

Mind your Body
Mind your Emotions
Mind your Mind

Namasté Monique