NEEM HET RISICO GELIEFD TE ZIJN!

Blog: Monique van der Heijden

Onvoorwaardelijke Liefde ervaren, het lijkt utopisch in deze uitdagende tijd van mening en oordeel, waarin we ons meer dan ooit onzeker, opgesloten en verlaten voelen van binnen. 

Ik zie het als een periode waarin ons ego getransformeerd wordt en het brein ‘gereset’ om eindelijk ruimte te kunnen geven aan de dieper liggende waarden, onvoorwaardelijke liefde en verbinding met onszelf. 

Ware verbinding is de balans tussen geven en ontvangen. Het is een misverstand dat dit over nemen gaat! Wel het aannemen van wat je gegeven wordt.

Durven ontvangen ligt vaak nog ‘opgesloten’ achter een muur van overtuigingen, labels, ideeen en aangenomen waarheid over wie we zijn.

Als je je masker laat vallen, het toneelspelen stopt en je ‘naakt’ aan jezelf  en de ander durft te verschijnen, ontstaat de diepe verbinding en magie van je geliefd weten. 

Het is prachtig als iemand van je houdt, maar het is magisch als voorwaardelijkheid in onvoorwaardelijkheid overgaat. 

Als mensen bereid zijn hun verwachtingen bij te stellen en jou niet meer willen veranderen of overtuigen van iets wat je niet bent, dan valt liefde je ten deel. 

Onvoorwaardelijk liefhebben kan pas als iemand helemaal van zichzelf houdt en daarom van jou kan houden om wie je werkelijk bent. Met alle ‘rariteiten’ die je als mens hebt opgebouwd. Durf dat te zien en te laten zien aan de ander.

Als iemand jou kan zien voorbij verwachtingen, eisen, voorwaarden, het gecreëerde beeld of een idee over wie jij bent, maakt ego ruimte voor het hart en ontstaat er eenheid.

Echter…als iemand in je ziel kijkt en daarmee dwars door alle niet-authentieke delen van jou heen kijkt, kan dat best heel beangstigend zijn. 

Het voelt enerzijds kwetsbaar (naakt) en tegelijkertijd open, vrij en ruim omdat je je gezien en gehoord voelt. De ander ziet jou in het licht van onvoorwaardelijke liefde en dan kun je niet anders dan je veilig en geborgen voelen. 

Dan weet je je geliefd!

Dan voel je ontspannen, ruim en vrij en mogen ook je schaamte, schuld, angst of welke ‘onwaardige delen’ van jezelf ook, er gewoon zijn. Je hoeft niks meer te verbergen of te onderdrukken, laat staan je best te doen om te zorgen dat ze van je blijven houden.

Dat is je grootste geschenk als mens…je geliefd weten vanuit onvoorwaardelijke liefde, ongeacht wat… 

Hoe zou dat voor je zijn? 

Laat het niet afhangen van de ander, maar stap uit je eigen oordeel en begin een ander te zien en lief te hebben in het licht van een onschuldig kind.

Als je volledig kan ontspannen, diep kan ademen, thuis kan komen, je zonder bescherming veilig voelt en gewoon je wilde, authentieke, gekke, mooie, zinderende, zwoele jij kan zijn, ben je vrij in relatie tot wie en wat dan ook. 

Als je je in iemands liefdevolle aanwezigheid compleet voelt en geen zorgen hebt dat jouw authentieke zelf op wat voor manier dan ook wordt afgewezen, ben je waar je thuishoort. 

Het is niet gewoon liefde waar we naar verlangen, maar het is moedige, onvoorwaardelijke liefde die durft te zien wie we werkelijk zijn, met al onze onvolmaaktheden, fouten, vervormingen en kwetsbaarheden. 

Het is deze liefde die de donkerte durft te zien, onze verschrikkingen en nog steeds volmondig ‘ja ik hou van jou’ kan zeggen. 

🤎 Neem het risico om echt gezien te worden en de ander te zien. 

🤎  Neem het risico om echt gekend te worden en de ander te kennen.

🤎 Neem het risico om geliefd te zijn door onvoorwaardelijke liefde te geven.

In Liefde 🦋 Monique