Yoga bevrijdt TIJD

Blog: Monique van der Heijden

Een Indiase leermeester zei ooit tegen mij:
“Jij maakt de tijd, Ik heb de tijd”

Daar zit een hele krachtige waarheid en boodschap in en die wil ik graag met je delen.

Tijd heeft te maken met onze ervaring dat dingen voortdurend veranderen en bewegen van hier naar daar, van het ene moment naar het andere.

Eerst is er DIT dan is er DAT.

In die continue stroom bewegen we ons voort door het leven, in een aanéénrijging van gebeurtenissen en onbewuste patronen. En voor je het weet is je leven voorbij.

Die voortdurende Denken-Doen modus wil ons steeds maar van hier naar daar brengen, alles moet een doel hebben, we willen steeds iets bereiken, ergens naartoe. Het werkelijk onderweg zijn en daarvan genieten, missen we vaak als moment.

We leven alsmaar voorwaarts (toekomstgericht) of achterwaarts (in het verleden). Het tijdloze Nu gaat meestal aan ons voorbij.

Hoe zou dat komen? Hebben we ons als mens misschien teveel geïdentificeerd met tijd? Zitten we misschien meer in de denk-doe modus ipv in de ervaringsgerichte Zijns-modus?

Wat als we daarvan los kunnen komen? Stel je dat eens voor?
Dat het mogelijk is om jezelf los te koppelen van tijd.

Dat we inzien dat TIJD zich beweegt door een oneindige, stille en onbeweeglijke ruimte – dat is de staat van yoga – maar in onze onbewuste vlucht door de tijd, gaan we meestal aan die staat voorbij.

Ons hoofd kakelt ons van het ene moment naar het andere. We (her)kennen de vreugdevolle staat van ZIJN niet meer.

Niet in onszelf, niet buiten onszelf. We volgen de tijd en die raast maar door. Dat maakt ons onrustig.
Vertel nu eerlijk wat is een jaar? Hoe snel is dit afgelopen jaar met Corona – met alles wat er in jouw leven gebeurd is – aan jou voorbij gegaan?

Heb je daar al eens bij stilgestaan? Mag ik je uitnodigen om sowieso wat vaker stil te staan en je ‘wandelende hoofd’ wat meer tijdloosheid te gunnen?

Tijdelijk of permanent Mindful te worden!

Ook al zijn de externe grenzen nog niet open, je kunt wel een ‘vrije vlucht’ maken in het tijdloze, oneindige, alomvattende Nu. Stuur je drukke ‘monkeymind’ maar een tijdje met vakantie en laat de tijd stilvallen in jou!

Hoe ervaar jij het aspect tijd eigenlijk in jouw dagelijkse leven?
Kom je tijd tekort of heb je juist veel tijd in jouw beleving?

Tijd bestaat in wezen niet, het is een relatief begrip.

Maak je tijd vrij?
Dan maakt de tijd jou vrij
Dan heb je dus de tijd aan jezelf
En daarin kun je diep ontspannen

Tijd is altijd bij je, waarheen je ook gaat, je draagt het met je mee en het draagt jou met zich mee.

Als je je meenemen in de gekte van alledag, de drukte in je hoofd, de verwachtingen die mensen van je hebben…dan kom je tijd tekort. Tenminste dat denk je!

Maar tijd is ook maakbaar, zoals de Indiase Leermeester me vertelde en dan heb je de TIJD

Maak tijd voor yoga en meditatie. Het helpt je zo om te rusten in ZIJN en meer te ontspannen. Bij GAIA bieden we je een ruime keuze aan wekelijkse online yogalessen – die je ter plekke of helemaal in je eigen TIJD – kunt volgen.